Fälttävlan – hästsportens formel 1

Människans nära förhållande till hästen genom historien har fått utlopp i många olika typer av hästsporter. Alla testar de på något sätt såväl hästens som människans begränsningar. Trav, galopp, dressyr och hopp är några av de mest populära. Den mest hisnande hästsporten bör dock vara fälttävlan. Det är en verkligt actionfylld tävlingsgren med militära anor. Med ursprung i det gamla kavalleriets arbetsförhållande med hästen ska de tävlande på så kort tid som möjligt navigera en invecklad bana med olika typer av hinder. Hindren är ofta, till skillnad från i hopptävlingar, fasta, och trots skyddsutrustning inträffar många allvarliga olyckor.

Både ryttare och hästar behöver omvårdnad

Fälttävlan är alltså en påfrestning för hela ekipaget, både häst och ryttare. Hästen jobbar naturligtvis hårt, men störst fara föreligger för den mindre varelsen som håller i tyglarna. Varje år inträffar allvarliga olyckor, som främst drabbar ryttaren. Framförallt kan klämskador bli svåra, om ryttaren hamnar mellan hästen och ett hinder, eller marken, när hästen faller. Även i Sverige har vi drabbats. För ett antal år sedan omkom en 19-årig kvinna när hon fastnade under sin häst. Men som sagt behöver även hästarna ofta omvårdnad. Ägare kan ibland gå långt för att se till sina fyrbenta vänners välmående, och en generös tränare satsar på nytt supersolarium till hästarna.

Utrustning viktig för säkerheten

Som utövare av en riskfylld sport måste man förlita sig på två saker, teknik och utrustning. Att behärska rätt teknik och utveckla ett gott förhållande till sin häst kan vara en livslång strävan, som måste tas på största allvar. Att skaffa sig rätt utrustning är betydligt enklare gjort. Hjälmen är naturligtvis ett minimum. Skallskador är det värsta en människa kan råka ut för, och idag är hjälmen så etablerad att man tack och lov knappt behöver argumentera för den. Utöver huvudskydd bör man även se efter sin bröstkorg, eftersom klämskador kan orsaka livshotande skador där. Skyddsvästar finns till ryttare, som kan ta udden av våldsamma stötar och tyngder. Med dessa skydd och rätt teknik, kan man förhoppningsvis tygla riskerna.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *