Välj rätt hjälm

Välj rätt hjälm

Att välja rätt ridhjälm kan vara skillnaden mellan liv och död om det vill sig illa. Eftersom en smäll mot huvudet potentiellt kan skada hjärnan är hjälmen den allra viktigaste detaljen i ridutrustningen. Ändå är det inte alla som väljer att göra en noggrann research för att hitta den bästa hjälmen för just deras ändamål. När du ska hitta en ridhjälm är det A och O att ha gjort sin hemläxa för att slippa besvikelse av ett dåligt inköp. Dessutom märker du kanske att din hjälm var undermålig sett till kvalitet först när olyckan har skett – och då är det försent att göra något åt det. Med lite grundläggande förberedelse kan du bättre undvika fallgroparna och se till att din ridhjälm håller standarden.

643px-Calvin_Borel

En av de viktigaste aspekterna när du väljer hjälm är att den ska sitta skönt och säkert på huvudet. Dels handlar det om en bekvämlighetsfråga eftersom du snabbt tröttnar på en hjälm som skaver. Det kan förstöra mycket av ridupplevelsen om du sitter och stör dig på att hjälmen sitter fel på hjässan. Ännu viktigare är det dock att hjälmen sitter rätt av säkerhetsskäl. Om du skulle ramla av hästen kan nämligen en alltför stor hjälm leda till att känsliga områden av ditt huvud blottas och på så sätt erbjuda ett dåligt skydd. Därför bör du alltid testa hjälmen grundligt innan du bestämmer dig för att köpa den för att du ska veta att den passar din huvudform.

En annan sak som du bör vara uppmärksam på när du väljer hjälm är att den ska vara godkänd av Konsumentverket. Så länge du köper din hjälm av en seriös återförsäljare i Sverige följer hjälmen EU:s krav på skydd och säkerhet, men om du exempelvis beställer din hjälm på nätet utomlands finns risken att den inte har genomgått rätt tester. Därför kan det i längden löna sig att använda dig av en återförsäljare som du verkligen litar på för att du ska vara säker på att hjälmen skyddar dig om det värsta skulle inträffa. Eftersom alla ridhjälmar som säljs inom de svenska gränserna genomgår rigorösa tester är de generellt säkra för olika typer av smällar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *