Hur mycket kostar det att ha häst?

Många drömmer om att ha en alldeles egen häst, men vad kostar det egentligen? Vilka kostnader bör man som hästägare räkna med och vilka kan plötsligt tillkomma? I den här texten kan du läsa om just dessa saker för att kunna ha en stadig grund att stå på innan du börjar att leta efter en ny hästvän på allvar. Du bör också tänka på att kostnaden för ett hästinnehav kan skilja sig ganska kraftigt beroende på många olika faktorer så som tillgång till stall och om man planerar att tävla. Vi ska börja med att titta på vilka kostnader du alltid bör ta med i beräkningen.

De vanligaste kostnaderna för häst

1200px-Horse-and-ponyDet finns några saker som mer eller mindre alltid måste tas med i beräkningen när du planerar hästköp. Din häst måste först och främst ha någonstans att bo, alltså stallplats. Om du inte är en av de lyckliga som har en egen stallplats bör du därför räkna in hyra för en sådan i din kalkyl. Stallplatser kan kosta olika mycket beroende på standard och stallets läge, men det rör sig ofta mellan 1000 och 5000 kronor i månaden. Din häst behöver också äta så därför skall du räkna med kostnader för foder och hö. Här kan du även räkna in halm eller strö som hästen kan stå på. Att försäkra sin häst är mycket klokt då veterinärkostnaderna ofta blir höga när en häst blir sjuk. För att kunna vårda och rida eller köra din häst behöver du utrustning så som ryktborstar, täcken, sadel, sele, grimma och träns. Du behöver också räkna med kostnad för hovslagare. Planerar du att tävla med din häst tillkommer också kostnaden för Hästlicens och tävlingsavgifter.

När din häst behöver vård

Det är väldigt viktigt att du försäkrar din häst eftersom det kan bli väldigt dyrt då en häst väl behöver vård hos veterinär. Att försäkra hästen kostar olika beroende på typ av häst. Det är till exempel billigare att försäkra en nordsvensk än ett halvblod. Om man tävlar med sin häst påverkar det också priset på försäkringen. Viktiga Saker att tänka på när du väljer försäkring till din häst är att försäkringen oftast består av två olika delar. Dessa är dels en livförsäkring och en försäkring för veterinärvård. Försäkringskostnaden sänks sedan ju äldre hästen blir. Även om det tycks vara många kostnader kopplade kring att äga häst behöver du inte ge upp din hästdröm. Ofta går det att komma på smarta lösningar som att köpa begagnad utrustning och köpa foder och strö tillsammans med andra. Skulle det ändå kännas för dyrt kan du alltid börja med att bli fodervärd till en häst som ägs av någon annan.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *