Skydda hästen mot yttre temperaturer

Skydda hästen mot yttre temperaturer

Hästar är biologiska varelser precis som vi människor. Det innebär att de har en kroppstemperatur som bör ligga rätt för att de inte ska känna obehag. Precis som när en människa fryser eller känner sig för varm påverkar det vårt beteende eftersom vi kan bli irriterade, frustrerade eller arga. På samma sätt kan humöret hos en häst påverkas om temperaturen inte regleras rätt. Till viss del justeras den naturligt tack vare hästens egna biologiska funktioner, men ibland kan vi behöva hjälpa hästen på traven för att den inte ska behöva frysa eller vara för varm. Därför finns det flera produkter som kan användas för att hästen ska må så bra som möjligt även under kalla vinterdagar och heta sommardagar.

1200px-Biandintz_eta_zaldiak_-_modified2

Hästens kroppstemperatur är ungefär densamma som människans – drygt 37 grader. Skillnaden är att hästen har en betydligt tjockare hud som tillsammans med pälsen gör att hästen klarar av lägre temperaturer utan kläder jämfört med människan. När termometern ändå kryper långt ner, vilket den gör med jämna mellanrum i Sverige, kan det vara praktiskt att lägga på ett täcke på hästen. Det gäller framför allt klippta hästar som saknar rätt medel att skydda sig mot kylan. Med ett hästtäcke kan du vara säker på att hästen inte står och fryser, vilket påverkar den negativt på till exempel träning och tävling. Ofta är det dock inte förrän vid 10 minusgrader och ännu lägre som ett täcke verkligen är nödvändigt. Det är extra viktigt att ha om det blåser och snöar eftersom det kan påverka temperaturen.

I den motsatta ändan av spektrumet finns problemet med överhettade hästar. Det betyder att hästens kroppstemperatur har stigit alltför högt för att den ska kunna prestera maximalt. Problemet uppstår ofta när hästen har ansträngt sig ordentligt eftersom det har en stor påverkan på den inre temperaturen. Om solen ligger på måste hästen dricka rejält för att orka springa eller hoppa och det är ägarens ansvar att se till att hästen inte går törstig eftersom det i värsta fall kan leda till allvarlig uttorkning. Numera har hästen till stor del ersatts som arbetsdjur och fortskaffningsmedel mot nyare maskiner och fordon som du kan effektivisera med hjälp av dieseloptimering.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *