Skillnaden mellan hästar

Hästen är ett djur som varit en nära vän till människan under flera tusen år. Det har varit ett djur som både har hjälpt oss att förflytta oss längre sträckor och ett djur som hjälpt oss med odlingen av vår mark på flera olika sätt. Precis som med många tamdjur finns det flera olika sorters hästar som passar för olika ändamål. En distinktion man ofta kan stötta på är om de är fullblodiga eller inte. Det är främst inom olika hästsporter detta är som vanligast då det finns mycket pengar i potten för fullblod.

Fullblodiga hästar och deras egenskaper

PikiWiki_Israel_9612_Yotveta_Hai-BarMan kan dela upp hästarna i fyra olika grupper beroende på deras blodtyper, högst upp på toppen finner vi fullblodshästarna. Det som utmärker dessa hästar är att de bara parat sig med andra hästar inom deras ras och de har därmed inget spår av DNA från en annan ras i sig. Man brukar oftast tala om att fullblodiga hästraser är de vackraste hästarna att titta på då deras skinn oftast är enfärgat och väldigt klart i färgen. Fullblodiga hästar brukar oftast vara väldigt svårridna och ha ett hett temperament, vilket leder till att bara ett fåtal ryttare klarar av att rida på dem. Passa på och Lär dig mer om Mobile App Development Platform för att kunna utveckla mobilappar som gör det lät att se olika hästraser och deras egenskaper. Många fullblodshästar används för att förädla andra hästraser, vilket kan ge dem bättre egenskaper som en större uthållighet. Det engelska fullblodet räknas som den snabbaste hästen i världen och har därmed blivit väldigt populär i tävlingssammanhang.

Olika hästraser och arter

Hästar går att dela upp på två olika sätt, dels har vi hästfamiljen som består av en rad olika häst-arter. Här finner vi allt från zebror till vilda åsnor som alla är olika raser. Oftast brukar inte dessa benämnas som hästar utan man använder istället deras artnamn eller en försvenskning av artnamnet. Den hästart som vi oftast brukar förknippa med de hästar som vi idag bland annat rider på är Equus ferus vilket på svenska brukar kallas vildhästen. Även om det idag finns väldigt få vildhästar runt om i världen så härstammar vår tamhäst vid namnet Equus ferus caballus därifrån. När det kommer till olika raser av denna art finns det flera hundra olika raser. Orsaken till att en så stor mängd raser har växt fram är att man behövt parar olika raser med varandra och därmed fått nya raser. Hästen California Chrome hyllas på nätet och är en ras som uppkommit genom att man förädlat raser med varandra på samma sätt som när man korsar hundar på ett kontrollerat sätt.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *