Skyddsvästen

Ridsport är en av Sveriges mest populära sporter bland barn och ungdomar, men det är också en av de mest olycksdrabbade; varje år söker sig runt 13 000 människor till akutmottagningar runt om i Sverige på grund av olyckor som skett i samband med ridning eller hästhantering. Säkerheten är därför en mycket viktig aspekt av ridsport, och ett sätt att skydda sig mot allvarliga olyckor vid ridning är att bära en säkerhetsväst. En säkerhetsväst används för att skydda ryggen och bröstkorgen, och alla de känsliga organen innanför den, mot kraftiga stötar som uppstå om ryttaren exempelvis faller av hästen. Västen fungerar så att den fördelar trycket av stöten, vilket lindrar effekten och minskar skadan. Västen skyddar också om ryttaren skulle bli sparkad, klämd eller trampad av hästen. Det är sedan länge obligatoriskt att bära säkerhetsväst under fälttävlan, och sedan 2008 är det också obligatoriskt för ryttare upp till 19 år att bära säkerhetsväst på hopptävlingar.horse-930942_960_720

När du köper en säkerhetsväst ska den ha en så kallad CE-märkning, som betyder att det är godkänd. För att få säljas som säkerhetsväst måste västen ha denna märkning. Vill man vara säker på att västen håller måttet kan man också leta efter en väst med den frivilliga BETA-märkningen (British Equestrian Trade Association). Det är också mycket viktigt att västen sitter rätt, för att den ska ha önskad effekt. Västen ska täcka bröst och nyckelben, och gå två eller tre centimeter nedanför det nedersta revbenet. Detta är med andra ord inte ett tillfälle då man ska köpa sina barn ”något att växa i”, eftersom en illasittande väst snarare kan vara farlig än ge extra säkerhet och skydd. När man provar västen bör man dock komma ihåg att den kan kännas obekväm till att börja med, eftersom den mjukas upp och anpassas efter kroppen när den värms upp av kroppsvärmen. Man måste med andra ord bära och använda västen ett tag innan den känns bekväm.

Eftersom en bra säkerhetsväst kan vara relativt dyr, kan det vara en bra idé att spara in pengar genom att köpa andra delar av utrusningen begagnat, till exempel stövlarna. Du kan enkelt söka efter begagnad ryttarutrustning på Allaannonser.nu, där du letar på de flesta annonssidorna online med en enda sökning.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *