Sadeln

När man ska köpa sadel till sin häst finns det en myriad av olika faktorer att ha med i beräkningen, som framförallt syftar till att sadeln ska sitta rätt på hästen. Det bästa man kan göra är att ta mycket hjälp från försäljaren av sadeln, för att försäkra sig om att mått och passform blir rätt för just ens egen häst. Något man dock bör ha bestämt sig för i förväg är vilken typ av sadel man vill köpa. Det beror till största delen på vilken typ av träning man kommer att ägna sig åt med hästen.

Den vanligaste formen av sadel är en allroundsadel. Det är till exempel den typ av sadel som är vanligast på ridskolor. Det beror på att sadeln, som dess namn antyder, passar bra för både hoppträning och dressyrträning. En allroundsadel är det bästa valet om man vill ägna sig åt båda formerna av ridning, men inte vill eller kan köpa två olika sadlar.CollegiateEventer

Annars finns särskilda hoppsadlar och dressyrsadlar, som är särskilt anpassade efter dessa typer av ridning. Hoppsadeln är konstruerad för att man ska kunna stå upp i balans med lätt sists. Den har också tjockare knävulster och bakvulster, för att ryttaren ska få bättre stöd.

Dressyrsadeln är istället konstruerad för att ryttaren ska komma så nära hästens rygg som möjligt, vilket bland annat innebär att sadeln har långa kåpor som är rakt skurna, för att ryttaren ska kunna rida med längre stigläder.

Till sadeln måste man självklart även köpa stigbyglar. Även här finns flera olika modeller att välja mellan, men den säkraste är en så kallad säkerhetsstigbygel, som förhindrar att man fastnar i stigbygeln om man skulle falla av hästen.

Precis som mycket annan utrustning för ridning, är sadeln relativt dyr. Om du behöver spara ihop pengar för att ha råd med att köpa en ny sadel till din häst, kan det vara en bra idé att leta igenom byrålådor och smyckeskrin efter guldsmycken eller guldklockor som du inte längre använder. På Guldbrev.se kan du nämligen sälja guld till bra pris, och på så sätt få åtskilliga tusenlappar tillbaka, som du istället kan lägga på en ny sadel.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *